[ I pagt med djævlen ] [ 4 stadig udbredte myter ] [ Varulve ] [ Varulve i Skandinavien ]

pagt med djævlen

Historier om farlige glubske ulve fortælles over hele verden. Intet andet dyr har i samme grad været genstand for mystik, myter, fordomme, forfølgelse, frygt og had som ulven.

Før i tiden cirkulerede beretninger om grådige ulve som overfaldt forsvarsløse mennesker og dyr ved nattetid. Og i middelalderen var troen på mennesker der kunne forvandle sig til ulve meget udbredt. Tusinder af mænd blev henrettet som varulve i samme periode som kvinder blev henrettet som hekse.

De kristne troede at ulve var vilde, onde skabninger i pagt med djævlen. Kirken udbredte derfor aktivt fabler og eventyr, der lagde ulven for had. Ulven blev en syndebuk og symbol på det onde.

Det er almindelig kendt at fordomme opstår og lever hvor mennesker mangler viden. At myterne om farlige ulve er blevet fortalt gennem generationer er måske også et udtryk for menneskets bizarre lyst til at høre frygtindgydende historier, hvor sandheden er knap så vigtig som det at få et godt gys.

I dag er historier som Rødhætte og ulven og De tre små grise populærere fortællinger, hvor børn lærer at ulven er farlig, og moderne varulve film er uhyggelige nok til at sætte en skræk i selv voksne mennesker. Begrebet Store stygge ulv er kommet for at blive.